Oldalak

2013. augusztus 26., hétfő

Csernai Kata - QR Jewel

Sziasztok!

A mai alkotónk, olyan igazán modern és egyedi ékszerek megálmodója, amelyek a QR-kódokról ismertek.
Ismerősen hangzik Nektek az, hogy QR-kód? Mit is jelent pontosan? A QR-kód (mobilkód) egy kétdimenziós vonalkód, jelentése ’quick response’, azaz gyors válasz...Sejtitek már,hogy milyen ékszerekről van szó?:)


„Csernai Kata vagyok, QR kód fanatikus és a QR Jewel alapítója. Titkos üzeneteket hordozó ékszereket készítek menő csajoknak és bevállalós pasiknak.
A QR kódos ékszerek ötlete akkor pattant ki a fejemből, amikor Császár Gábor festőművész barátommal arról beszélgettünk, hogyan lehetne a hobbiból készített ékszereit piacra vinni. Mivel kézműves ékszerből már szinte mindent elkészítettek, amit csak lehet, mi valami nagyon egyedit akartunk csinálni.

Gábornak nagy szerelme a víztiszta plexi. Folyton változik attól függően, hogy milyen felület előtt látod. Légies és könnyen alakítható, ráadásul ugyanolyan modern, amilyenek az ékszereink. Modern technikával is készülnek: UV fényre kötő festéket és lézervágást használunk, de minden darabot kézzel szerelünk össze.
Bár a víztiszta plexi gyönyörű, a rá nyomtatott QR kód leolvasását kissé megnehezíti. Ezért egyre gyakrabban használunk színes anyagot, mint például a QR Jewel Kids biztonsági gyermekékszer elkészítésénél.”



Mindig is szerettük az olyan ékszereket,amik valamilyen különlegesen egyedi dolgot, esetleg titkot hordoztak magukban. Milyen jó is az amikor az ember kap egy üzentet... bárhonnan. Akár egy levél formájában, vagy egyszerűen séta közben elolvasunk egy plakát részletet, véletlenül beleakadunk egy régi feljegyzésünkbe... Ezek az élmények mind elindíthatnak bennünk valamit. Pedig egy-egy rövid gondolat az egész. Milyen jó is lenne egy hasonló titkos lélekcsemegét a nyakunkban hordani:) 
És honnan merít inspirációt Kata?

„Az éjszaka sötétjétől. A legjobb ötleteim azután születnek, hogy lefekszem aludni – majd egy óra múlva felkelek, hogy lejegyzeteljem, ami a fejemben kavarog. Sosem jövök rá, hogy egy-egy adott részlet honnan került a fejembe. Arra gyanakszom, hogy a sok elolvasott sci-fi és moziban megnézett képregény adaptáció erősen közrejátszik ebben. Igen, egy icipicit geek vagyok…
Én áttételesen alkotok: jön egy ötlet, és megjelenik hozzá a fejemben egy kép. Sajnos lerajzolni nem tudom, így megpróbálom a lehető legpontosabban elmesélni Gábornak. Az ékszerek végső formáját ő adja meg, de mindegyiket a saját gyermekemnek érzem.”



Kata elképesztő fantáziával van megáldva, nem is csoda hogy a sci-fi világa eltudja őt ragadni. Megkérdeztük tőle, hogy mégis mi az az elfoglaltság, amivel teljesen ki tud kapcsolni, hogy újult erővel kezdhessen neki a következő kollekciónak. Mosolyogva olvastuk, hogy bizony ő is egy igazi ínyenc, aki a gasztronómia tájain is imád kalandozni.

„Evéssel. :) Na jó, nem a jégkrémet tömöm magamban a tv előtt ülve. Imádok a barátaimmal valami finom étel és egy pohár jó bor mellett elbeszélgetni. Először megváltjuk a világot, aztán valahogy mindig visszakanyarodunk a „munkához”, az aktuálisan érlelődő kollekcióhoz, vagy egy következő fontos eseményhez.
Az olvasás az, ami teljesen kikapcsol. Egy könyvvel a kezemben egészen más világokban járok, más emberek bőrébe bújok bele. Van, hogy azért nem kezdek bele egy könyv elolvasásába, mert tudom, hogy elvonási tüneteim lesznek, ha le kell tennem, mielőtt a végére érnék. Most éppen a Tűz és jég dalát (aka Trónok harca) olvasom újra, mert tavaly három hónap alatt rohantam át az ötezer oldalon.”

Végezetül pedig, Kata egy budapesti kikapcsolódást javasol, melyhez nem kell más csak egy pókróc, egy kényelmes cipő, és egy jó társaság!:)

"Fogj egy kockás plédet, készíts össze egy kosár ennivalót, és menj ki a szabadba! Hívd el néhány barátodat is, és piknikezzetek együtt. Én imádom a modern technikát, és lételemem, hogy folyton történjen körülöttem valami. Mégis, amikor a fűben heverve azt találgatjuk, melyik felhő milyen alakot rejt, akkor érzem igazán a teljességet."



"Ha épp nincs társaságod, sétálj egyet Budapest belvárosában. Tégy úgy, mintha turista lennél: nézz fel! Csodáld meg a gyönyörű homlokzatokat, és próbáld meg megérezni az öreg házakból áradó történeteket. Ha a Váci utca környékén sétálsz, térj be a Kincs Hajó alkotótérbe. Azon túl, hogy leolvashatod és felpróbálhatod a QR Jewel ékszereit, könnyen belecsöppenhetsz egy ott folyó workshopba, és te is Alkotóvá válhatsz.”




weboldal: www.qrjewel.eu
telefon: 36/70-380-2745

Nagyon szép napot kívánunk Nektek, használjátok ki amíg még nincsenek itt az esős őszi napok, és menjetek kirándulni!:)

Nóri & Timi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése